Sparrisrisotto med parmesan- ett säkert vårtecken

Sparrisrisotto med parmesan- ett säkert vårtecken

En klassiker som man aldrig tröttnar på är risotto- den kan varieras i det oändliga efter säsong! När vårens primörer börjar dyka upp vill man njuta dem färska på bästa sätt och det anser vi är i en krämig risotto. Hemligheten för att lyckas få den så där perfekt krämig men med det rätta tuggmotståndet?


Lite tålamod! Risotton ska spädas med buljong allteftersom den kokar vilket tar ca 20 min. Och glöm inte att det är du som bestämmer hur du vill ha den, inte receptet. Vill du ha en annan primör än sparris, sjuda med öl istället för vin eller garnera med en pecorino istället för parmesan? Testa det!


Ingredienser för 4 personer
320 g carnaroliris eller arborioris (vi brukar mäta två nävar per personer) Grönsaksbuljong 
100 ml vitt vin
1 st schalottenlök
800 g sparris i bitar
Extra jungfruolja
Salt efter smak


1. Koka upp buljongen med vatten och låt stå kvar på värmen men utan att koka. Buljongen ska vara riktigt varm när du tillsätter den till riset.

2. Finhacka löken och fräs den mjuk i olivolja i en stekpanna eller traktörpanna.

3. Höj värmen något, addera riset och låt det steka någon minut utan att det tar färg. Häll på vinet och låt koka in. 

4. Börja nu späda riset med buljongen, använd gärna en mindre soppslev eller liknande för att inte späda med för mycket vätska. Rör om ofta, helst med en träslev.

5. Efter halva koktiden, ca 10 min, låter du sparrisen koka med.

6. När vätskan börjar försvinna, konsistensen är krämig men fortfarande med tuggmotstånd är risotton klar. Smaka ofta mot slutet för att den inte ska hinna bli överkokt. Salta efter smak och addera riven parmesanost.

Ringla över lite olivolja och servera direkt- risotto ska ätas på momangen!

Lämna en kommentar