Varukorg (0)


Pasta med tomatsås- una vera classica italiana

Postat av Lorenzo Dastoli

Vi tycker att denna klassiker så väl kännetecknar italiensk matlagning; enkel att göra, få ingredienser och alla gillar den.

Hemligheten? Bra råvaror! Att tomat är huvudingrediensen säger ju sig själv men vilken typ av tomat ska man välja? Vi lagar med skalade tomater på burk, som i Italien. Denna tomatsås passar till klassiska pastasorten spaghetti men vi rekommenderar också att våga testa en ny sort såsom mafaldine eller pasta alla chitarra. Det kan bli en ny favorit! Självfallet ska den toppas med så mycket riven ost man vill och såsen passar också perfekt som bas till hemmagjord pizza.

Ingredienser för 4 personer

1 burk (400 g) skalade tomater t.ex. Rosso Gargano 

3 msk olivolja Aliva Extra 

1 liten gul lök

Salt från Sicilien

5 blad färsk basilika (kan uteslutas)

400 g pasta av valfri sort

Riven parmesanost  eller grana padano

  1. Häll olivoljan i en kastrull tillsammans med den finhackade löken. Efter några minuter på medelvärme har vitlöken fått färg och det är dags att tillsätta tomaterna.

  2. Såsen ska nu koka på svag värme ca 30 min. Rör om då och då. Ju längre såsen får koka ju mer koncentrerad blir den.

  3. Mot slutet är det dags att salta och eventuellt tillsätta basilika.

  4. Koka pastan al dente. Kolla den rekommenderade tiden på paketet och smaka av pastan någon minut innan, den ska ha tuggmotstånd! Låt hellre pastan koka klart någon minut i tomatsåsen än att den blir överkokt i pastavattnet. Häll av vattnet och låt såsen blandas väl med pastan, servera sedan med riven parmesan eller grana padano.

 

0 kommentarer

Lämna en kommentar