Pasta med ramslökspesto- med smak av vitlök, och vår!

Pasta med ramslökspesto- med smak av vitlök, och vår!

En klassisk pasta med basilikapesto har nog de flesta ätit men varför inte variera huvudingrediensen till peston efter säsong? Nu är det hög tid för ramslöken att dyka upp i våra skogar och därmed även i många lokala matbutiker. Har du en matberedare eller mixer så gör du denna rätt i ett nafs och varför inte testa den med en ny typ av pasta som kanske kan bli en favorit?


Ingredienser för 4 personer

- 50 g ramslök
- 50 nötter såsom valnötter (ger mer bitter smak), pinjenötter eller mandel (ger en sötare smak)
- 30 g riven pecorino
- 1 dl olivolja
- Salt efter tycke och smak
- 400 g pasta t.ex. mafaldine
- Havssalt till pastavattnet


1. Börja med peston: Mortla ramslöksbladen tills bladen börjar släppa ifrån sig en grön vätska.

Tillsätt olivolja, den rivna parmesanosten och nötterna och fortsätt att mortla tills du får en krämig konsistens.
Vi tipsar om att inte tillsätta mer olivolja än receptet anger. Om den är för stabbig och inte har tillräckligt krämig konsistens så adderar du istället lite varmt pastavatten när du blandar såsen med pastan.


2. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och spara lite vatten om det behövs till peston.


3. Blanda såsen servera!


Peston kan även användas i en kall pastasallad, som tillbehör till grillade grönsaker, fisk och kött eller som en röra på en bit bröd.

Lämna en kommentar