Pasta Carbonara- krämigare kan man inte vara! - Mation AB

Pasta Carbonara- krämigare kan man inte vara!

En klassiker från Rom som de allra flesta har ätit och uppskattar men har du testat att göra din egen enligt det traditionella receptet?

Många tror att man behöver grädde för att få till den krämiga konsistensen men icke, allt som behövs är några få bra råvaror och grädde är inte en utav dem. Carbonara består av guanciale, ägg, fårosten pecorino och svartpeppar. Och så självfallet pasta och här rekommenderar vi klassiska spaghetti. Att få till en bra krämig carbonara kräver lite förberedelse och timing precis i slutet av tillagningen men det är enkelt och ju fler gånger du lagar den ju bättre komma du bli på det.

Ingredienser för 4 personer

150 g guanciale

6 st äggulor

50 g pecorino romano

Svartpeppar efter smak

400 g spaghetti

  1. Börja med guancialen. Svålen är ofta kvar på biten man köper men är oätlig så skär bort denna. Själva guanicalen skär du i skivor för att sedan skära i tunnare strimlor. Värm en stekpanna och inget annat fett än guancialen i sig behövs. Om guancialen blir klar innan pastan är färdigkokt så tar du av den från värmen.

  2. Koka pastan. Ta av lite av pastavattnet när pastan har börjat koka och behåll till senare, detta vatten är fullt med stärkelse och kommer hjälpa dig att göra såsen krämigare.

  3. Ta fram en skål och vispa upp äggulorna för hand. Finriv pecorinoosten och blanda i äggulorna men spara lite av den rivna osten till garnering. Krydda med svartpeppar, helst nymalen. Salt behövs inte då både pecorinoosten och guancialen ger rätten tillräcklig sälta. Ta några skedar av pastavattnet och blanda väl. Du har nu grunden till såsen klar men spara lite av pastavattnet tills pastan är blandad med såsen, om den skulle bli torr kan du alltid ”rädda” den genom att tillsätta mer vatten.

  4. Häll av pastan, blanda i stekpannan med guancialen som ska vara varm när pastan läggs i. Ta sedan av stekpannan från värmen och blanda i äggblandningen samtidigt som du rör om snabbt, vi vill inte att äggen koagulerar så detta moment görs alltså inte på värme. Om såsen känns för torr kan du nu blanda i ytterligare några skedar av pastavattnet nu. Garnera med riven ost och servera direkt!

Lämna en kommentar