FRI FRAKT ÖVER 790 KR - LEVERANS INOM 1 - 5 ARBETSDAGAR

Varukorg (0)


Hur man väljer den rätta italienska olivoljan

Postat av Lorenzo Dastoli

Olivolja- en fantastisk produkt!

Visste du att oliverna som används till att tillverka olivolja växer på träd som ofta är flera hundra år gamla? Själva trädet i sig är otroligt vackert och då de flesta steg inom processen från skörd till färdig produkt är helt manuell så är det verkligen en ren naturprodukt. Läs vidare för en liten guide till att välja olivoljan som passar dig och din matlagning bäst.

Inte vilken olivolja som helst utan extra jungfru.

Väldigt kortfattat kan man säga att en olivolja med betäckningen extra jungfru (eller extra virgin på engelska) är oljornas Rolls Royce. Det är första pressning av oliverna i högst 27 grader, även kallad kallpressad och syrehalten får inte överstiga 0,8%.

Kultivar

Du har säkert hört att man ofta pratar om kultivar när man pratar om vin och det är precis samma sak med oliver, varje olivsort har sina unika egenskaper vad beträffar smak, färg, doft och konsistens. Att lära sig mer om de olika sorterna eller kultivar ger dig en fördjupad kunskap om dess smak och ett enkelt sätt att göra det är att ta reda på lite mer om de olika områdena där oliverna odlas.

Odlingsområden

Var oliverna har fått växa, och vilken jordmåne som är typisk för just det området, har stor inverkan på olivoljans smak och doft. Italien är ett mycket varierat land och landets oliver avspeglar alla dessa klimat och jordmån.

I norra Italiens regioner såsom t.ex. Ligurien har olivoljan generellt en mild, mjuk och nästan smöraktig smak med vissa inslag av blommor.

I Italiens centrala regioner Toscana och Umbrien m.fl. är de örtiga, gräsiga tonerna mer framträdande, ofta med en kryddig eller till och med pepprig eftersmak. Olivoljan från Vabro är utmärkt på en skiva bröd, men förhöjer även smaken på pastarätter, sallader och kötträtter.

I södra Italiens regioner såsom Apulien och Kalabrien så har oliverna som odlas där genomgående en starkare och intensivare karaktär med en kryddig eftersmak. Aliva Extra,  från Italiens "tå" överraskar verkligen med sin intensiva eftersmak.

Ovan är några enkla riktlinjer men olivolja är en naturprodukt vilket betyder att varje olivsort är unik och det resulterar i stor variation i fråga om smak och doft, även inom ett och samma odlingsområde.

Vilken ska man satsa på?

Vi får ofta frågan hur vi italienare kan konsumera så mycket olivolja och vi svarar att det är inte svårt alls! I Italien har de flesta minst två olika olivoljor hemma, en för stekning och en för att ringla över bröd, kalla rätter, sallader m.m. Vi använder nästan uteslutande olivolja att steka i istället för smör och där rekommenderar vi en mildare olivolja. Den man istället vill använda vid servering som smakhöjare tycker vi ska vara vara kryddigare i smaken. En extra rolig olivolja att testa är novello som betyder från senaste årets skörd, ju yngre oljan är ju intensivare smaker så hittar du en novello så testa den! En sista sak att nämna är formatet. Olivolja säljs vanligtvis i flaskor på 750 ml men om du vill testa flera olika och inte är storkonsument satsa på en mindre flaska på 250 ml, och om du som oss använder den till all slags matlagning köp plåtburken med 5L.

Hos oss går den åt snabbt! Förvara din olivolja för bästa hållbarhet Olivolja är inte en av de produkter som blir bättre med åldern, så kom ihåg att använda den inom två-tre år från produktionsåret. Skördeåret och/eller bäst före-datum står på flaskan. Ju yngre oljan är, desto mer intensiv är dess smak, medan den ”lagrade" oljan med tiden förlorar många av sina egenskaper. Använd oljan inom 3-5 månader från när du öppnade den eftersom långvarig kontakt med syre efterhand reducerar dess smakämnen. Och förvara din olivolja mörkt, det sker ofta naturligt då de flesta tillverkade tappar den på mörka flaskor.

0 kommentarer

Lämna en kommentar