FRI FRAKT ÖVER 790 KR - LEVERANS INOM 1 - 5 ARBETSDAGAR

Varukorg (0)


Italiensk aperitivo- den ultimata guiden!

Postat av Lorenzo Dastoli

Reta aptiten

Att äta betyder inte bara att stilla hungern utan är för många livsnjutare dagens höjdpunkt. Helst ska det ske tillsammans med familj och vänner och det får oftast ta tid. Därför anser många italienare att det inte finns någon vits med att skynda till lunch eller middag, utan man börjar reta aptiten med en aperitivo; något gott att dricka med tilltugg. Här kommer några idéer som vi tror kan väcka din och dina gästers aptit.

Charkbricka
Välj två eller tre sorters kallskuret t.ex. fänkål salami som du skivar, prosciutto crudo som redan kommer i tunna skivor, eller våga testa speck som är en kryddigare version av lufttorkad skinka från Sydtyrolen. Om du väljer mortadella från Emilia-Romagna i norra Italien skär du den istället i mindre bitar/kuber och ställer fram tandpetare för var och en att ta sig för sig med. Räkna med cirka fyra skivor av varje per person - frånsett skinkan som vi, av personlig erfarenhet, vet att dina vänner kommer att äta allt vad som bjuds av. Och vem kan klandra dem? Ta med det i beräkningen! 

Ostbricka
Välj en eller ett par ostar med mjuk textur, som fårosten pecorino eller en krämig mozzarella, och någon lagrad ost som Parmigiano Reggiano DOP eller alposten taleggio, och räkna återigen två eller tre bitar per person. Skär ostbitarna i lagom stora bitar så att dina gäster ser hur de ska göra. Vill du överraska dina gäster med en ny smakupplevelse? Då rekommenderar vi rökt scamorza! Den är allra godast varm så lägg den i en portionsform och värm i ugn så osten smälter inuti. 

Nu när du har klassikerna på plats glöm för all del inte tillbehören som, om de har rätt sötma, tillsammans blir en helhetsupplevelse. Välj en kompott, marmelad eller varför inte en honung? Några säkra kort är fikonmarmeladen och kastanjehonungen men våga testa det som intresserar dig.

Ännu mindre stök i köket

Det fantastiska med en aperitivo är att du kan göra den så stor, eller liten, du vill. Något av ovan med kex eller taralli blir lätt till en mindre måltid men det kan också vara något ännu enklare. Öppna en burk oliver, inlagd aubergine, soltorkade tomater eller kronärtskockor och lägg upp i fina skålar så har du en bra start på middagen klar på någon minut. Ytterligare ett förslag är att bre olivtapenadekex och servera- det går på under minuten.

En start på middagen med sting!

Gillar du också mat med hetta? Då är nduja något för dig att testa! Det är en mjuk salami med chilipeppar som man köper hel eller i burk och den är allra godast varm. Värm på den något och bre på ett gott bröd, precis som i Kalabrien!

Drycken då?

Ett glas vin eller en aperol spritz är givna drycker till en aperitivo men det blir mer och mer vanligt att gäster önskar alkolholfria alternativ. Testa crodino som har en lite bitter smak, cedrata som är sötsur, chinotto som påminner om en cola men kryddigare eller de klassiska kolsyrade apelsin och citrondryckerna från San Pellegrino. De är goda som de är väl kylda men ännu festligare med mycket is och en skiva frukt som apelsin eller citron.

Lägg upp, hugg in och cin cin!

0 kommentarer

Lämna en kommentar