FRI FRAKT ÖVER 790 KR - LEVERANS INOM 1 - 5 ARBETSDAGAR

Varukorg (0)


Hemlagad gnocchi- variera såsen efter säsong så funkar rätten året om!

Postat av Lorenzo Dastoli

Rätten som är så omtyckt av både vuxna som barn, enkelt kan varieras utefter säsong men hur uttalas den egentligen? Jo ”njåcki”! Vill du testa att göra egen pasta men tycker att det verkar svårt? Då rekommenderar vi att mjukstarta med att göra gnocchi- det är så roligt!

Bjud gärna in de yngre familjemedlemmarna när det är dags att rulla ut gnocchin till dess rätta form. Såsen är lätt att variera efter tycke, smak och säsong och ofta äter man detta rätt vegetarisk. Under den kallare delen av året äter man förslagsvis gnocchi med en smakrik ostsås medan vi föreslår den ”sorrentina” dvs. med tomater och mozzarella under sommaren. I denna version har vi valt den mjuka kittosten taleggio som är god som den är men helt underbar när den får smälta i denna rätt.


Ingredienser för 4 personer
1 kg potatis, fast sort
300 g "pasta fresca" mjöl eller mjöl av typen 00 (länk)
1 ägg
En nypa salt
Semola till utrullningen
200 g taleggio
2-4 msk mjölk
Salvia
Parmesanost till garnering


1. Börja med att koka potatisen mjuk, ca 30-40 minuter på medelvärme. Det går bra att koka dem med skalet kvar då det fastnar i potatispressen och hamnar på så sätt inte i degen.

2. Sikta mjölet till en pyramid på ett bakbord. 

3. Pressa potatisen direkt över mjölet medans de fortfarande är varma. Vispa upp ägget lätt och tillsätt det och en nypa salt till degen. 

4. Arbeta ihop degen för hand, den kommer fortfarande vara varm så var försiktig. Degen ska bara arbetas ihop så den är smidig men inte mer än så, knådas den för länge blir gnocchin för hård. 

5. Ta en bit av degen och rulla till en ca 2 cm tjock rulle, använd gärna semola när du rullar ut den för att göra degen mindre klibbig. Täck resten av degen med en fuktig kökshandduk så den inte torkar. 

6. Skär nu lagom stora bitar av rullen, ca 1 cm långa, och varje bit rullas sedan över baksidan av en gaffel för att ge gnocchin dess typiska form. Räfflorna är viktiga- de ska fånga upp såsen! Du kan igen använda semola för att förhindra att de klibbar ihop. Lägg dem efter hand på en kökshandduk eller mjölad tallrik i
väntan på du har rullat alla och de ska tillagas. 

7. Koka upp vatten med salt och koka några gnocchi i taget, så fort de kommer upp till ytan är de klara och du kan fånga upp dem med en hålslev.

8. Gör såsen genom att skära osten i bitar och smält dem i en kastrull med mjölken och salvia. Blanda din färdigkokta gnocchi med såsen och servera med riven parmesanost!

0 kommentarer

Lämna en kommentar